Diamantinstitut och certifikat

Viktig läsning

Bli inte rädd av den långa texten, läs igenom det i lugn och ro och få klarthet över Certifikat och Diamantinstitut.

En diamant får sitt värde från dess geologiska arv, hur pass sällsynt diamanten är och kvalitén på den slutliga produkten. För att se till att du får en diamant av önskad kvalité krävs det experter med avancerade instrument för att analysera, upptäcka och förädla diamanten.

Vad är ett diamantcertifikat?

Ett diamantcertifikat är en oberoende, vetenskaplig analys av diamantens kvalitet.
Kom ihåg att värderingar och dokument (”certifikat”) skrivna av juvelerare inte räknas som ett certifikat. Det är endast något som företaget skrivit, vilket inte klassas om en oberoende part som utfärdar dokumentet. Många fall så skriver företagen att diamanten är av högre kvalité för att blåsa upp försäljningspriset.

Certifieringsprocess

Det finns idag många institut som utvärderar diamanter och bestämmer diamant kvalitet, som följer med som ett certifikat. Certifieringsprocess går till på följande sett att ett oberoende gemmologi laboratorium bedömer kvalitén av diamanten.

Därefter skriver laboratoriet en rapport/certifikat om diamanten. Varje certifikat har sitt eget unika ID-nummer som är lagrat i databasen hos institutets laboratorie och en kopia av certifikatet skickas med diamanten, som kund får vid köp av diamanten. 

Diamant ID

Varje certifierad diamant har en mikroskopisk laser gravyr på diamantens yttre kant (engelskans gridle), som inte är synlig för det mänskliga ögat utan endast är synlig med mikroskop.

Diamantinstitut

Nedan så beskrivs några av världens största diamantinstitut, som kvalitets kontrollerar diamanter och erbjuder tillhörande certifikat.

GIA – Gemological Institute of America

Urklipp från GIA:

GIA grundades 1931 och är en ideell organisation som främjar en djupare förståelse för ädelstenar i handeln och allmänheten genom utbildning, forskning, laboratorietjänster och instrumentutveckling.

GIA standardiserade utvärderingar av diamanter genom att skapa 4Cs av diamantkvalitet (färg, skärning, klarhet, karat) och GIA International Diamond Grading System ™, som globalt erkänns som standarden för diamantkvalitet. Institutet är dedikerat till att säkerställa allmänhetens förtroende för ädelstenar och smycken genom att upprätthålla de högsta standarderna för integritet, akademiker, vetenskap och professionalism.”

IGI – International Gemological Institute

Urklipp från IGI:

”IGI certifierar det största utbudet av ädelstenar och smycken i fler hörn av världen än någon annan organisation. Som global ledare för smyckesbedömning är vår erfarenhet och räckvidd oöverträffad. Vi är kända för diamanter och färgade ädelstenar och vi litar lika mycket på pärlor, exotiska sniderier, fina smycken och alla moderna syntetiska och simulerande medel.

Med laboratorier i Antwerpen, New York, Hong Kong, Mumbai, Bangkok, Tokyo, Dubai, Tel Aviv, Toronto, Los Angeles, Kolkata, Delhi, Thrissur, Jaipur, Surat, Chennai, Ahmedabad och Hyderabad, betraktas IGI -rapporter som en auktoritativ resurs för äkthet och kvalitetsbedömning över hela världen.”

EGL – European Gemological Laboratories

Urklipp från EGL:

”EGL startade 1974 och är idag världens största oberoende nätverk av gemologiska laboratorier. EGL:s tro på professionalism och perfektion har gjort det möjligt att bli en dominerande kraft i världen av gemologiska tester och utbildning.”

HRD - Hoge Raad voor Diamant (Diamond High Council)

Urklipp från HRD:

”HRD Antwerpen är Europas ledande myndighet när det gäller diamantklassificering, utbildning och utrustning. Vi använder 570 års erfarenhet från Antwerpens diamanthandel och strävar efter perfektion och levererar högsta kvalitet i alla våra produkter och tjänster.”

Sammanfattningsvis

För att säkerställa att du inte blir lurad på en diamant rekommenderas därför att du alltid köper diamanten med certifikat från ett välrenommerat diamant institut.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad

Var den första att veta om exklusiva designsmycken, få de senaste kampanjerna direkt till din inkorg!