ORDLISTA

Utforska vår smyckesordlista. Här finner du snabb information om smyckesrelaterade termer och begrepp. Låt ordlistan vara din kompass inom smyckesvärlden.


4

4C - En förkortning som står för karat, klarhet, färg och slipning vilket är de fyra viktigaste faktorerna som bedöms när man värderar en diamant.


A

Alliansring - En vigselring med diamanter som symboliserar evig kärlek och samhörighet.

Armband - Ett elegant diamantsmycke för handleden i olika stilar.


D

Diamant - En av de hårdaste ädelstenarna och som är vanligt förekommande i smycken.

Diamantring - En glittrande ring med diamanter som förevigar speciella ögonblick.

Diamantring vitguld - En ring med ädelstenen diamant och ädelmetallen guld med en legering av vitmetallen mangan, silver eller palladium.


E

Egen design - En process för att skapa en unik och personlig förlovningsring, vigselring eller smycke efter sina egna detaljer, önskemål och smak.


F

Förlovning - Ett löfte mellan två personer, där man ofta byter förlovningsring, som symboliserar kärlek och evighet.

Förlovningsring - En ring som man bär i symbolisk syfte när man förlovar sig. Består vanligtvis av en diamant eller annan ädelsten.

Förstora ring - Justering av storleken på förlovningsring eller vigselring till det större.


G

GIA - GIA, eller Gemological Institute of America, är ett högt respekterat institut som specialiserar sig på att certifiera ädelstenar och som är de främsta inom certifiering av naturliga diamanter.

Gravyr - En extra dimension av betydelse och individualitet med personlig text ingraverat i förlovningsringar och smycken.

Guld - En ädelmetall som symboliserar rikedom och tidlös skönhet. Används ofta i smycken som förlovningsringar och vigselringar..


H

Haloring - En förlovningsring med en centerdiamant som omges av mindre diamanter - som en ring runt omkring - för att förstärka dess skönhet och lyskraft..

Hidden Halo - En subtil och elegant design där små diamanter är placerade under centerstenen för att ge extra glans och lyskraft utan att vara uppenbart synliga, en överraskande och sofistikerad detalj.

Hög infattning - En designstil där ädelstenen är upphöjd över smyckets yta för att ge den extra synlighet och ljusreflektion.


I

IGI - IGI, eller International Gemological Institute, är en framstående organisation specialiserad på ädelstenscertifiering främst inom labbodlade diamanter.

Infattning - Stilen och formen på klorna som håller ädelstenen på plats.


K

Karat - En måttenhet som används för att mäta renheten av guld. Förekommer som stämpel på guld över 1g; inte att förväxlas med ordet "carat."


L

Labbodlad diamant - En diamant som har skapats i laboratorium under kontrollerade förhållanden, vilket ger en mer hållbar och etiskt framställd ädelsten.

Låg infattning - En designstil där ädelstenen sitter nära smyckets yta, vilket ger en mer diskret och enkel estetik.


M

Morgongåva - Morgongåvor är historiskt betydelsefulla och har en speciell plats i bröllopstraditioner.


N

Naturlig diamant - En naturlig diamant är en ädelsten som har bildats med hjälp av hårt pressat kol i under en lång tid genom geologiska processer.

Nickelfria örhängen - Örhängen som är skonsamma mot känslig hud.


P

Platina - Ett ädelt och hållbart material för smycken och som är känt för sin ovanliga renhet och hållbarhet.


R

Ring för män - En ring speciellt utformad och skapad för män, i guld eller platina. Ex. en enkel bandring eller innehålla detaljer och ädelstenar för att passa en mans stil och smak.

Ringstorlek - Viktigt för att säkerställa att ringen passar perfekt. Mäts ofta medhjälp av måttverktyg.

Rött guld - En ädelmetalllegering av guld och koppar som ger en varm, rödaktig nyans. Vilket skapar en unik och attraktiv färg för förlovning- och vigselring.


S

Silver - En ädelmetall som är känd för sin ljusa och skimmerande färg, och som används i smycken, inklusive förlovningsringar. Silver är mångsidigt och prisvärt.

Solitärring - En stilren och klassisk förlovningsring som har en enda, framträdande diamant i centrum av ringen, vilket skapar en tidlös och elegant utseende.


T

Tennisarmband - Består av en rad sammanlänkade ädelstenar, vanligtvis diamanter som omsluter handleden. Det ger en konstant gnistrande effekt, används som en elegant accessoar till speciella tillfällen.

Trestensring - En förlovningsring med tre diamanter som där mittenstenen vanligtvis är lite större än övriga två. Symboliserar det förflutna, nutiden och framtiden.

Tunn guldring - En elegant och väldigt smal ring tillverkad av guld eller platina, som har en petit design. En ring som förklarar elegans.


V

V formad ring - En unik och stilfull design för ädelstensringar.

Vigselring - En ring som man bär som ett symboliskt uttryck för äktenskap, ofta utbytt vid vigselceremonin, och som representerar den officiella unionen mellan två personer.

Vitguld - En ädelmetalllegering av guld som innehåller metaller som palladium, titan, silver. Detta ger guld en vit nyans, som ofta används i förlovning- och vigselringar.


Ä

Ädelmetall - Valet av metall påverkar smyckets utseende och hållbarhet. Förekommer vanligast som guld, silver eller platina

Ädelsten - En naturlig mineral- eller stenformation som är särskilt värdefull på grund av knapphet och eftertraktad för sin skönhet, glans och sällsynthet.


Ö

Örhängen - Smycken som smyckar öronen och kan förföra med sin elegans och används ofta för att betona ansiktets charm och stärka en personlig stil.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad

Var den första att veta om exklusiva designsmycken, få de senaste kampanjerna direkt till din inkorg!