Diamanter

Naturlig diamant vs. Labbodlad diamant

I denna guide reder vi ut vad skillnaden är mellan en naturlig och labbodlad diamant.


Hur bildas naturliga diamanter?

En naturlig diamant bildas djupt under jordens yta, över en lång tid genom högt tryck och hög temperatur i en miljö. Naturliga diamanter bildas naturligt genom geologiska processer och kan ta miljontals till miljarder år att utvecklas.

Hur bildas labbodlade diamanter?

En labbodlad diamant skapas under kontrollerade laboratoriemiljöer, som reproducerar diamantbildande förhållanden genom att utsätta kol till högt tryck och hög temperatur. Resultatet är en äkta diamant av hög kvalitet, som är etiskt och miljövänligt framställd.

Är en labbodlad diamant äkta diamant?

Ja, en labbodlad diamant är en riktig diamant! Den har samma kemiska sammansättning som en naturlig diamant, nämligen ren kol i en kristallstruktur. Den enda skillnaden är ursprunget: labbodlade diamanter skapas i kontrollerade laboratoriemiljöer med hjälp av teknologi, medan naturliga diamanter bildas naturligt under jordens yta under miljontals år.

Kan man se skillnaden mellan en naturlig och labbodlad diamant?

Skillnaden i utseende mellan naturliga och labbodlade diamanter är nästan omöjlig att upptäcka med blotta ögat. Båda skiner med samma spektakulära gnista och klarhet. Enda sättet att säkert avgöra är genom laboratorietester och certifikat. 

Är labbodlade diamanter bra?

Labbodlade diamanter är ett utmärkt alternativ och börjar bli ett väldigt populärt val i Sverige vid köp av exempelvis en förlovningsring. Labbodlade diamanter är ett etiskt fördelaktigt miljövänligt och prisvärt alternativ till naturliga diamanter. Naturliga och labbodlade diamanter delar samma egenskaper som carat, färg, klarhet, slipning (cut). Som beskrivet i ovan rubriker, produceras de i kontrollerade laboratoriemiljöer utan de etiska bekymmer som är förknippade med gruvdrift, barnarbete och konflikter.

Vad kostar en labbodlad diamant?

Priset på en labbodlad diamant varierar beroende på storlek, kvalitet och ursprung. Labbodlade diamanter är mer prisvärda än naturliga diamanter med likvärdiga egenskaper. Jämför man priserna mellan labbodlade diamanter och naturliga diamanter så är skillnaderna mellan 20% - 70%. 

Hur ser man att det är äkta diamanter?

Genom att kontrollera om diamanten har ett äkthetscertifikat från ett respekterat gemologiskt laboratorium som GIA eller IGI. Du kan också använda en diamanttest som mäter värmeledningsförmågan i diamanten, eller ett förstoringsglas för att leta efter små inklusioner. På Silvia Berlain använder vi enbart diamanter med certifikat från GIA eller IGI.

Vad är syntetiska diamanter?

Syntetiska diamanter är ett annat ord för labbodlade diamanter.


Sammanfattningsvis är huvudskillnaden mellan labbodlade och naturliga diamanter deras bildningsprocess och ursprung. Båda typerna har sina egna unika egenskaper och fördelar, och valet mellan dem beror på individuella preferenser och prioriteringar. Ungefär 70% av våra kunder köper en labbodlad diamant idag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad

Var den första att veta om exklusiva designsmycken, få de senaste kampanjerna direkt till din inkorg!