Diamantgudie om diamanternas 4c

Ett perfekt smycke är något många personer strävar efter och det finns flera faktorer som bidrar till att ett smycke skall kännas perfekt. Vi på Silvia Berlain finns vid Er sida i jakten på det perfekta smycket där en stor bidragande faktor är diamantens fyra C.

I denna diamantguide reder vi ut dessa.

Carat (Ct)

Den vanligaste egenskapen som våra klienter är medvetna om är diamantens Carat. Carat är en enhet som de flesta tror beskriver diamantens storlek vilket det inte gör. Carat är en enhet som beskriver diamantens vikt, vilket innebär att olika storlekar på diamanter kan ha samma Carat. Det ska heller inte förväxlas med Karat, som i “18K guld” vilket är en enhet för guldets renhet. Beroende på hur slipningen är, kan en diamant som är 0,9 ct  vara lika stor som en 1,0 ct diamant.

Läs mer om Carat här.

Clarity - Klarhet

Clarity eller klarhet är en av de fyra viktiga egenskaperna en diamant har. Faktorer som påverkar bedömningen av klarheten är bl.a. inneslutningar och inklusioner som naturligt har bildats i stenen. Den högsta klarheten är Flawless / Internally Flawless (FL/IF) och har inte några inneslutningar och inklusioner. Hos oss på Silva Berlain säljes inga diamanter med en klarhet lägre än Slightly Included (SI1/SI2).

Läs mer om Clarity - Klarhet här.

Vilken klarhet på diamanten är bra?

Tumregeln för klarhet är att ju färre inneslutningar och inklusioner diamanten har, desto renare och bättre är klarheten. Vill du ha en av våra förvalda smycken med diamanter så kommer de i klarheten “VS” vilket innebär att inneslutningar och inklusioner enbart kan upptäckas med en förstoring på 10x eller mer. De är därför ej synliga för blotta ögat.

Color - Färg

Color är det som på svenskan benämns som färg. GIA’s färgskala mäter färglösheten på diamanten i kontrollerat ljus där skalan går från D-Z, där D är färglös och Z är ljusgul/ljusbrun. 

Läs mer om Color - Färg här.

 

Vilken färg på diamant är bra?

Tumregeln gällande färg på diamanter är att ju vitare diamanten är, desto högre värde har diamanten. Hos oss kan du välja exakt den färgen du vill ha genom att designa din egna förlovningsring, vigselring eller övriga smycken. Vill du ha en av våra förvalda smycken med diamanter så kommer de i färgen “H” som är vår standard. Färgen “H” betraktas som “nära färglös” på GIA’s skala.
 

Cut - Slipning

Den viktigaste egenskapen hos en rund diamant är dess slipning. GIA’s skala på slipning går från Excellent till Poor. En diamant som är Excellent åter reflekterar en stor andel ljus vilket visar sig i stor del glitter och skimmer. Graden på slipningen används endast för runda diamanter. Andra former på diamanter har inte någon slipningskvalitét på dess certifikat.

På Silvia Berlain gör vi egna bedömningar på dessa utifrån rekommendationer från olika institut.

Läs mer om Cut - Slipning här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad

Var den första att veta om exklusiva designsmycken, få de senaste kampanjerna direkt till din inkorg!